MENİSKÜS YIRTIĞI
Menisküs Yırtığı Tedavisi
Menisküs yırtık ve zedelenmelerinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmasının yanında çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavisi yapılagelmiştir. Ancak son dönemde tıptaki yeni uygulamalarla tedavide yeni yaklaşımlar ve cerrahi olmayan girişimler çoğunlukla cerrahlar ve diğer hekimler tarafından da kabul görmektedir. Bizim kendi kanımız öncelikli olarak tedavide cerrahi olmayan non invaziv girişimlerin tercih edilmesidir. Bunların çözüm sağlamazsa eğer cerrahi girişimlere başvurulabilir. Bu tedavide belirtildiği üzere uygulanacak girişim hekimin yetisi ve bilgi tecrübesine göre değişebilmektedir.
Menisküs Yırtığı Belirtileri
- Dizde ağrı, hareket kısıtlılığı, şişme ve sertlik,
- Dizde bükme ve çevirme hareketlerinde ağrı,
- Diz hareketinde sıkışma ve kilitlenme hissi,
- Diz ekleminde sıvı birikmesi ve kıkırdak zedelenmesine bağlı batma hissi
Menisküs Nedenleri
- Dizin bükülü kalması gibi kilitlenme ve takılmalar,
- Merdiven ve yokuş çıkarken oluşabilen kıkırdak zedelenmeleri,
- Diz bölgesine gelen darbe ve travmalar,
- Diz dönmesi gibi oluşabilecek sakatlanmalar,
- Vücut ağırlığının dize binmesi ile dizdeki kıkırdak yapının yırtılması ve aşınması
- Dizde ani dönüş ve duruş hareketleri yapabilen basketbol, futbol, teniz, kayak gibi sporlar menisküs nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Dizdeki oluşan hilal ayı biçimindeki bulunan kıkırdak dokuya menisküs denir. Bu kıkırdak doku ani hareketlerde ve travmalarda yırtılabilmektedir. Dizde ağrı, hafif şişlik, takılma, kilitlenme ya da dizde boşalma hissi veya da dizi tam hareket ettirmede zorluk gibi şikâyetler varsa menisküs yırtığı olma ihtimali yüksektir.
Menisküs yırtılması ani ve ters hareketlerde sıkça görülmektedir. Dizdeki takılma ve kilitlenmeler menisküs belirtisi olabilir
Menisküs, genç hastalarda daha çok ısınmadan yapılan spor hareket hareketlerinde, spor yaralanmalarıyla meydana gelmektedir. Yaşlılarda ise menisküs dokusundaki zedelenmeler yanı sıra fazla kiloya ve dizdeki kireçlenmeye bağlı yırtılmalar gözlenmektedir. Kesin olarak ayırt edecek bulgular olmamakla birlikte, dizdeki takılma ve kilitlenmeler menisküs belirtisidir.
MENİSKÜS TEDAVİSİNDE ÇÖZÜMLER
Dizlerde, ilerleyen yaş ve kiloya bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar arasında en sık görülen düşük derceli menisküs yırtıkları, ameliyatsız da tedavi edilebiliyor.
Vücuda verilen doğal bir solüsyon sayesinde ağrıya neden olan hasarlı bölge ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilmektedir.
Dizde ağrı, hafif şişlik, takılma, kilitlenme ya da dizde boşalma hissi veya da dizi tam hareket ettirmede zorluk gibi şikâyetler varsa menisküs yırtığı olma ihtimali yüksektir. Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını devreye sokan Proloterapi yöntemi ile menisküs yırtıkları, ameliyata gerek kalmadan kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir. Düzgün ve kaliteli bir şekilde uygulanan ameliytasız tedaviler, menisküs hasarlarının çoğunda gerekli ve yeterli olmaktadır.
Bilinçsiz şekilde yapılan spor, aşırı kilo, dizi kuvvetlendirmeye yönelik egzersizlerin yapılmaması menisküs hastalığına yatkınlığı artırmaktadır.
Proloterapi
Proloterapi yönteminin menisküs yırtıklarında ve diz hastalıklarında ameliyatsız çözüm yöntemidir. Kliniğimize menisküs yırtığı ve diz ağrılarıyla gelen hastalarımızı yaptığımız muayenede esas sorunun eklem dışındaki bağlarda olduğunu görmekteyiz. Bağlardaki yıpranma, eklem arasındaki menisküsün aşırı yük taşımasına ve yanlış bir hareketle yırtılmasına sebep olmaktadır.
Menisküs yırtığının ve diz hastalıklarının en önemli tedavisi, dizlerin travmalardan ve risk fktörlerinden korunmasıdır. Proloterapi uygulanması menisküs ön-çapraz bağ kopmalarının önüne geçilmesinde fayda sağlamaktadır. Proloterapi yöntemi ile bağlar kuvvetlendirilerek, eklem üzerindeki yükü azaltıp yırtığın kendini iyileştirmesi sağlanmaktadır.
Medikal Ozon tedavisi
Menisküs yırtıklarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Özellikle egzersiz, fizik tedavi ile beraber ozon enjeksiyonu yapılırsa daha iyi sonuç alınabilir.
Ameliyatsız tedavi yöntemlerimizden olan ozon tedavisi sonrasında işine, evine ya da ofisine dönebilir. Menisküs yırtıklarında ve diz kireçlenmeleri tedavisi kliniğimizde çok sık olarak yapılabilmektedir.
Eklem içine medikal ozon enjeksiyonları, o bölgedeki ağrının hafiflemesine, geçmesine yardımcı olabildiği gibi diz içi hasarın azalmasına da neden olabilmektedir.
Menisküs yırtığı ve hastalığı tedavisinde önemli 4 uygulama
Menisküs tedavisi klasik tıbbi tedaviler yanında alternatif tedavi yöntemleri ilede tedavisi sağlanmaktadır. Menisküsün 1/3’lük bir bölümünden kan dolaşımı geçtiğinden, iyi bir dinlenmeyle yaralanmaları düzelmektedir. Menisküs tedavisinde önemli 4 uygulama:
- •Dinlenme
- •Bandaj
- •Buz uygulaması
- •Dizin vücuttan yukarıda tutulması
Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını devreye sokan Proloterapi yöntemi ile menisküs yırtıkları, ameliyata gerek kalmadan kalıcı olarak tedavi edilmekteir ve hastalar tedavi sonrası günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Proloterapi yöntemi menisküs yırtıklarında ve diz hastalıklarına ameliyatsız çözüm tedavi tekniğidir.
Menisküs yırtıklarının başlangıç tedavisi istirahat, dizin yukarı alınması şeklinde özetlenebilir. Meniskünün sadece 1/3 dış (eklem kapsülüne yakın) bölümünde kan dolaşımı vardır. Bu bölgelerdeki yırtıklarda, menisküs kendi beslenmesi sayesinde yırtığın tamirini sağlar. Kova sapı yırtık ve dizde kilitlenme dışında menisküs yırtıkları ameliyatsız iyileşebilir.
Ozon yüksek enerjili oksijendir. Diz eklemi içine uygulayabileceğimiz 3-5 enjeksiyonla hastanın menisküs yırtığı iyileşebiliyor. Özellikle egzersiz, fizik tedavi ile beraber ozon enjeksiyonu yapılırsa daha iyi sonuç alınabilir.