KUYRUK SOKUMU AĞRISI
Kuyruk sokumu omurganın en alt kısmında yer almakta olup kuyruk kemiği veya tıbbi olarak koksiks olarak adlandırılır. Kuyruk sokumu, sacrum ve bel omurlarına bağlar ile bağlanmıştır. Kuyruk sokumu ağrısı ani olarak sert bir zemine çarpma veya düşme ya da zaman içinde bu bölgeye sürekli baskı olması neticesinde oluşabilmektedir.
Yapılan çalışmalarda kadınlarda daha çok görülmekte olup ayrıca doğum sonrası kuyruk sokumu eklemlerindeki zedelenmeler tabloyu tetikleyebilmektedir.
Özellikle oturur pozisyondan kalkarken ve oturma sırasında şiddetli ağrı yapar. Bu problem özellikle yolculuk ve uzun süre oturmak gereken yerlerde daha da artabilmektedir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Hissedilir?
Kuyruk sokumu ağrısı, omurganın tabanındaki (kuyruk sokumu) kemikte, belin alt kısmına yakın hissedilen ağrıdır. Ara sıra keskin ağrılarla birlikte çoğu zaman hafif ağrılı hissedebilir. Belirtilerini sayacak olursak;
- Oturma veya ayağa kalkma esnasında,
- Öne doğru eğilme esnasında (Örneğin yere düşen bir şeyi alacakken),
- Tuvalet yaparken,
- Kuyruk sokumu bölgesine yapılan bir temasta aşırı hassasiyet ve ağrı şeklinde hissedilebilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?
Kalça bölgesinin üzerine düşmek, şiddetli çarpma etkisi ile o bölgeye darbe almak, uzun süre kuyruk sokumu bölgesine sürekli baskı olması, çeşitli enfeksiyonlar, kadınlarda hamilelik sonrası eklemin zarar görmesi ve çeşitli enfeksiyonlar gibi sebepler kuyruk sokumu ağrısına sebep olabilmektedir.
Kuyruk sokumu ağrısının nedenleri arasında aşağıdaki etkenler de sorumlu tutulabilmektedir:
- Kuyruk sokumu bölgesine darbe
- Omurga bozuklukları
- Sinir sıkışmaları
- Uzun süre ayakta kalmak
- Normal kilonun çok üzerinde ya da çok altında olmak
- Yanlış pozisyonda uzun süre oturmak
- Doğumsal kuyruk sokumu sorunları
- Tümör
- Enfeksiyon
- Kemik zarı iltihaplanmaları
- Çok ağır eşyaları ya da yükleri kaldırmak
- Kadınlar için doğum sırasında yaşanan travmalar ve jinekolojik sorunlar
Ağrıyı hafifletmek için mümkün oldukça yatarken yan yatabilir, kot pantolon gibi dar ve çok sıkan giysiler tercih etmeyebilirsiniz. Ayrıca uzun süre oturmaktan ve eğilmeye yönelik ani hareketler yapmaktan kaçınabilirsiniz. Kuyruk sokumu ağrınız aldığınız tüm tedbirlere rağmen 8-10 gün içerisinde geçmiyor ise mutlaka teşhis ve tedavi için ilgili hekime başvurmalı ve tıbbi destek almalısınız.
Kuyruk sokumu ağrılarında, kas eklem ağrılarında, kas kemik ağrılarında kliniğimizde uygulanan tedavi yöntemleri ile hastalarımız başarılı olarak tedavi edilmekte ve yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. İLETİŞİM sayfamızdan bizlere ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.
Kuyruk sokumu ağrısı tedavisi haricinde diğer ağrılar sayfamıza göz atmak için tıklayınız.