DİYABET AYAKLARI NASIL ETKİLER?

Şeker hastalığı, vücudun yeterli insülin üretmediği, hücrelerin glikozu kullanmadığı ve kandaki şeker seviyelerinin normalin üzerine çıkmasına neden olan bir durumdur. Kontrolsüz yüksek kan şekeri, damarlarınızdaki kan akışını azaltarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Sorunların erken belirtilerini öğrenerek ayak sağlığınıza dikkat etmek ve kan şekerini yönetmek komplikasyon riskini azaltır.

Uzun süreli yüksek kan şekeri, kan damarlarınıza kademeli olarak zarar vererek organlarınıza ve vücudunuzun diğer bölümlerine kan akışını kısıtlayabilir. Kan akışının olmaması kalp hastalığına, felce, böbrek sorunlarına ve hatta görme sorunlarına yol açabilir.

DİYEBETİN YOL AÇTIĞI SORUNLAR

1. Diyabetik Nöropati

Diyabetle hastalarının yaklaşık yarısında sinir hasarı gelişmektedir. Bu hasar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ancak genellikle ayaklardaki ve bacaklardaki sinirleri etkiler.

Sinir hasarı ayaklarınızda karıncalanma hissi ve ağrıya neden olabilir.  

Ayağınızdaki  yürüme ile oluşan şikayetler, karıncalanma, his kaybı, ağrı ve soğukluk ve neticede yaralar önemli bulgulardır.  Bu tür yaralanmalar enfeksiyonad davetiye çıkarır ve tedavisi önem arz eder. 

2. Doku Nekrozu Gangren

İyileşmeyen enfeksiyonlar, kan akışının olmaması nedeniyle doku ölümü anlamına gelen gangrene ilerleyebilir.

3. Damar Dolaşım Hastalığı

Diyabet ayrıca dolaşım bozukluğuna da neden olabilir. Bu kalp damar hastalığı, kan damarlarının tıkanması veya daralması da kan akışını kısıtlar.

Bu durum herkeste ortaya çıkabilir, ancak diyabetli kişilerde risk daha yüksektir, çünkü kan damarı değişiklikleri genellikle kanın düzgün akışını engeller.

4. Diyabetik Sinir Hasarı 

Diyabetten kaynaklanan sinir hasarı, Charcot ayağı olarak bilinen nadir bir durumu da tetikleyebilir. Periferik nöropatinin neden olduğu duyu eksikliği nedeniyle fark edilmeyen bir burkulma veya kırık gibi bir yaralanması olduğunda ortaya çıkar.

Ayak deformasyonunun yanı sıra, Charcot ayağının diğer belirtileri şişme ve dokunulduğunda kırmızı ve sıcak olan ayaklardır.

Diyabetik nöropati başka komplikasyonlara yol açabilir. Ayaklarınıza azalan kan akışı, yaraların veya enfeksiyonların o kadar kolay iyileşmeyebileceği anlamına gelir. İyileşmeyen enfeksiyonlar, kan akışının olmaması nedeniyle doku ölümü anlamına gelen kangrene ilerleyebilir .

Kangren vücudunuzun diğer kısımlarını etkilemeye başlarsa, doktorunuzun yayılmasını durdurmak için ayak parmağınızı, ayağınızı veya bacağınızı kesmesi

Diyabetli Ayak Sorunları

Zayıf kan dolaşımı ve kan akışı, ayaklardaki yaraların iyileşme sürecini yavaşlatır.

Bacaklarda veya ayaklarda şişme, karıncalanma, his kaybı, uyuşma, iyileşmeyen yaralar, ayak parmakları arasında çatlaklar, çekiç parmak gelişimi ve ayaklarda cilt rengindeki değişiklikler görülebilmektedir.

Kliniğimizde diyabetik ayak hastalıklarını, diyabetik yaralar, diyabetik ülserler, varis ülserleri, Burger hastalığı ve diğer dolaşım damar bozuklukları tedavileri başarılı olarak yapılmaktadır.